Články

Úvodní stránka / Články

Zemlinsky Quartet hrál i v pěti a  z jejich přednesu praskaly struny   

Zemlinsky Quartet hrál i v pěti a z jejich přednesu praskaly struny  

Když nám v úvodu večera protagonisté oznámili, že ve druhé půli zahrají Smyčcový kvintet G dur op. 77 Antonína Dvořáka a že je dlouhý cca 40 min, trochu jsme se usmívali.

294 statečných nabídlo dechberoucí  zážitek celé škále emocí napříč

294 statečných nabídlo dechberoucí zážitek celé škále emocí napříč

Dianiškův pohled a zpracování je tak originální a autorské, že prostě nemá obdoby. Přesně dokáže uchopit víceméně zapomenuté okamžiky našich dějin (byť významné), zmodernizovat jejich vyprávění, dodat grotesknější tvář a nadsázku, přičemž symbolika celkové vnímání děje ještě utuží. Herecké výkony byly rovněž famózní, vyzvednu především Denise Šafaříka a Martina Němce, ale nezaostával nikdo. Původně se mi zdála slabší scéna, na níž mě v úvodu pobavily snad jen symboly Renaultu s čárkou uprostřed místo ´Hakenkreuzů´ na říšských vlajkách. Postupem času a i díky mistrovství osvětlovače jsem ovšem změnila názor. Scéna jako by promlouvala a dodávala příběhu na syrovosti. Zvláštní kapitolou je hudba Matěje Šteska, která si rovněž zaslouží pouze superlativy.

Listopad s Dlouhým zaplnil  divadlo k prasknutí

Listopad s Dlouhým zaplnil divadlo k prasknutí

Téměř dvouhodinová hra má dvě části, přičemž ta druhá je o dvě třídy lepší, než první, v níž dochází k takovému rozpitvávání jednotlivých okamžiků, že z toho divák musí mít po pár chvílích v hlavě guláš. Vytrvalce ovšem druhá část potěší natolik, že jdou nakonec domů s pocitem skvěle stráveného večera. A tak i já končím slovy: pokud chcete s úsměvem nahlédnout do zákulisí vysoké politiky, ústavních i zákonodárných změn a nechcete-li být ani v tomto ohledu příliš vážní, je Listopad hrou přesně pro vás. (ims)

Když chce Blažek od Zounara Úvěr, pobaví se celé divadlo

Když chce Blažek od Zounara Úvěr, pobaví se celé divadlo

Veselohru ´Úvěr´ režíruje Antonín Procházka, který do jediných dvou rolí obsadil osvědčenou hereckou dvojici Zounar, Blažek. Herecké duo se objevilo v podobně zaměřených komediích již několikrát a nutno říci, že se v nich pohybují jako ryba ve vodě. I tentokrát pohyby a gagy hereckých bardů vyvolávaly salvy smíchu od začátku do konce. Přestože jsou Blažek se Zounarem na jevišti sami cca 90 minut, hra nemá hluchá místa a nesklouzává k lascivnosti.

Adam Ďurica s předskokanem Michalem Kindlem  přeměnili jablonecké divadlo na rockový klub

Adam Ďurica s předskokanem Michalem Kindlem přeměnili jablonecké divadlo na rockový klub

Publikum bylo ze známých Adamových písniček doslova v transu, většina tančila (až jsem se bála, že lidé popadají z balkonů na své kolegy v přízemí) a především zpívali. Zpívali vskutku parádně, hlasitě a energicky. Jako by jim Ďuricův zpěv napumpoval energii do žil. Často popisuji, že divadlo zažilo bouřlivé ovace i potlesk, ale to, co nabídly prostory kulturního stánku tentokrát, se opravdu vymyká všem mým dosavadním zážitkům a bude to velmi těžké trumfnout.

Valentýnské hudební pábení  s Prague Cello Quartet

Valentýnské hudební pábení s Prague Cello Quartet

V jejich podání jsme v Městském divadle Jablonec nad Nisou měli možnost zažít nejkrásnější melodie napříč hudebními žánry. Kdo by čekal, že smyčcové nástroje zvládnou písně metalové kapely Metallica, vedle klasické hudby ´dají s přehledem´ muzikálové bonbónky, rock and roll i třeba Montiho čardáš. To vše proložené skvělým humorem a vskutku neočekávanou choreografií. A tak, přestože jsme se během famózního večera rozplývali nad mistrovstvím muzikantů a dojímali se úžasnými sondy, mezi hudebními vstupy jsme se hlasitě chechtali.

Se Stašovou a Etzlerem celkem Třináct u stolu

Se Stašovou a Etzlerem celkem Třináct u stolu

Stopadesátiminutové hře (bez přestávky) ve svižném tempu, s řadou vtipných a adresných glos a gagů a je nad slunce jasnější, že jsme se po celou dobu královsky bavili. Přestože je komedie relativně dlouhá, nemá hluchá místa a nabízí takové momenty, které máte chuť si poznamenat, abyste je nezapomněli. Rovněž scéna je velmi zdařilá, kostýmy Michaely Červenkové bezchybné a atmosféře lahodí i hudba Dalibora Kaprase.

Krbová s Jastrabanem divadlo zaplnili, hra ovšem publikum do varu nedostala

Krbová s Jastrabanem divadlo zaplnili, hra ovšem publikum do varu nedostala

Pikantní komedii z divadelního prostředí ´Miluji tě, tak se měj,´ přivezlo do Městského divadla Jablonec pražské Divadlo Metro. Do zhruba dvouhodinové hry o herci a režisérovi v jedné osobě, který holduje alkoholu a po letech, připravuje premiéru a jeho dávné kolegyni, s níž měl kdysi intenzivní vztah, obsadil režisér Antonín Procházka Adriana Jastrabana a Ljubu Krbovou. Přestože je mezi herci patrná vzájemná interakce, jelikož spolu řadu let působili v nekonečném televizním seriálu, na divadelních prknech byl jejich výkon až příliš klidný.

Novoroční koncert nabídl úchvatný zážitek a  důstojné vykročení do nového roku 2023

Novoroční koncert nabídl úchvatný zážitek a důstojné vykročení do nového roku 2023

Program prvního večera roku 2023 gradoval famózním hudebním zážitkem, který milovníkům klasické hudby připravila Filharmonie Hradec Králové v čele se švýcarským dirigentem Kasparem Zehnderem. Řeč je samozřejmě o Novoročním koncertu, kterým si naše město již od roku 2012 tradičně v Městském divadle v Jablonci připomíná vznik samostatného Česka, jež právě letos slaví krásné kulaté výročí, tedy třicet let existence..

Smigmator se v Jablonci zapletl s Dashou, aplaudovalo jim napěchované divadlo

Smigmator se v Jablonci zapletl s Dashou, aplaudovalo jim napěchované divadlo

Jelikož Vánoční koncerty navazují na mimořádně úspěšnou tradici Swingových Vánoc a protože svým vánočním repertoárem navazují na dvanáctiletou spolupráci v Klubu Evergreen (v roce 2020 vyšlo stejnojmenné album, natočené právě v Městském divadle Jablonec nad Nisou), je nasnadě, že se Smigmatorem vystoupila na prknech jabloneckého kulturního stánku Dasha.

Nadcházející představení

  • MNOHO POVYKU PRO LAJK
    22.5.2024 od 19 hodin

Naši partneři