Články

Úvodní stránka / Články

DIVADLO ŽIJE - on-line přenos koncertu

DIVADLO ŽIJE - on-line přenos koncertu

Na čtvrtek 20. 5. od 20 hodin pro vás Městské divadlo Jablonec nad Nisou připravilo V RÁMCI PROJEKTU DIVADLO ŽIJE, koncert operního pěvce Dušana Růžičky z libereckého divadla F.X. Šaldy za klavírního doprovodu našeho předního klavírního virtuosa Ivo Kahánka.

Záznam koncertu "Láska kvete v každém věku" na TV Barrandov 14. 6. od 20 h

Záznam koncertu "Láska kvete v každém věku" na TV Barrandov 14. 6. od 20 h

Záznam koncertu "Láska kvete v každém věku" můžete sledovat 14. 6. (Světový den dárců krve) od 20 hodin na TV Barrandov kino. Seznam interpretů je opět zajímavý a bohatý, a to jak osobnostně, tak žánrově.

Natěrač z Desné zvedl diváky ze sedadel

Natěrač z Desné zvedl diváky ze sedadel

Nad očekávání zaplněný kulturní stánek tvořili z větší části zřejmě ´Deseňáci´ či známí protagonistů a tak jsme dopředu věděli, že ´až přijde Lenka, budeme tleskat´. A tak se při výstupu Lenky Dvořákové alias Sandry hlediště vždy roztleskalo. Ale potlesk si zaslouží bezesporu i hlavní hrdina, natěrač Kamil (Lukáš Frydrych), který dodal postavě neuvěřitelnou energii a ´šťávu´. Poslední z trojice aktérů, Petra Tauchmanová v roli Evy, podváděné manželky, která si to jde s milenkou svého muže vyříkat, svým výkonem rovněž potvrdila šťastnou ruku režisérky při obsazení rolí.

Margita, Jahoda na volné noze, aneb Galakoncert na čas poslední

Margita, Jahoda na volné noze, aneb Galakoncert na čas poslední

Zní to jako název pohádky. A pohádka to opravdu byla. Galakoncert Štefana Margity a Moravského klavírního tria, ve složení Jiří Jahoda - housle, Jana Ryšánková - klavír a Miroslav Zicha - violoncello, i v době coronavirové vyprodal Městské divadlo Jablonec. "Jsme rádi, že jste přišli a máme pro vás takovou malou challenge. Vy musíte mít nasazené roušky a my vám na oplátku povolíme focení, které je jinak zakázáno.

Tři otázky pro Václava Hudečka

Tři otázky pro Václava Hudečka

V rámci koncertu v Městském divadle Jablonec jsme oslovili jeho hlavního protagonistu, houslového virtuosa Václava Hudečka a položili mu tři otázky, související se současnou ´dobou covidovou´.

V divadle jsme prožili  čtvero ročních období, může za to Hudeček a Barocco Sempre Giovane

V divadle jsme prožili čtvero ročních období, může za to Hudeček a Barocco Sempre Giovane

Opravdovou hudební lahůdku si na úvod 23. sezóny připravilo Městské divadlo Jablonec. Se svým uměním tu vystoupil světově uznávaný houslový virtuos Václav Hudeček. V rámci projektu Město plné tónů a za finanční podpory Státního fondu kultury ČR tak mohly v zaplněném kulturním stánku zaznít tóny vskutku královské. V první části se představil orchestr Barocco Sempre Giovane, s nímž Hudeček spolupracuje již dlouhých šestnáct let. " Já bych chtěla tancovat," ozvala se pětiletá Jituška v řadě za mnou a která byla pro tento večer v publiku nejmladší divačkou. No řekněte, může být pro klasickou hudbu krásnější ocenění?

Princové jsou na draka, zato jablonecké divadlo žije

Princové jsou na draka, zato jablonecké divadlo žije

Notoricky známou a veleúspěšnou pohádku, respektive pohádkový muzikál s písněmi Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře přivezlo do Městského divadla Jablonec Divadlo pohádek, potažmo Portál zábavy Praha. V divadelním zpracování díla Jiřího Chalupy ´Princové jsou na draka´ se pod režijním vedením Libora Jeníka zaskvěli Libor Jeník, Rostislav Trtík, Eva Přívozníková / Eliška Jansová, Kryštof Nohýnek / Patrik Vojtíšek a další. A podívaná to byla, jak už tak u pohádek bývá, vskutku královská. Jednoduchá a přesto velmi ´vychytaná´ scéna, oblíbené melodie a samozřejmě skvělé výkony všech protagonistů. Režie zmiňovaného Libora Jeníka neopomněla žádnou z důležitých hlášek původního filmového zpracování, dokázala si zachovat svižné a zábavné tempo a dnes už téměř zlidovělé písně naservírovala s takovou grácií, že se bavili děti i dospělí.

Smyčcové trio hrálo místy ve dvou, publikum dokázalo vyladit na jedničku

Smyčcové trio hrálo místy ve dvou, publikum dokázalo vyladit na jedničku

"Nedivte, že jsme jenom dva, když se prezentujeme jako trio," usmíval se hned zpočátku houslista Petr Matěják a pokračoval: To víte, šetřit se musí všude. Ale nebojte, jsme tu dva z prozaického důvodu. Úvod koncertu totiž patří duetům." Ať už trio, nebo duo, slušně zaplněné Městské divadlo Jablonec rozezněla hudba velikánů, jakými jsou Johann Sebastian Bach, Ludwiga van Beethovena, neprávem trochu opomíjení Johann Nepomuk Hummel, či Johan Halvorsen. A Smyčcové trio ve složení Petr Matěják (housle), Markéta Sádecká (viola) a Viktor Vondráček (violoncello) rázem vtáhlo přítomné do hudby nabité emocemi, naléhavostí, i něžností zároveň. Vedle mistrovského podání skladeb se publiku dostalo i zajímavých informací ze života prezentovaných autorů a to z úst nejpovolanějších, od koncertního mistra Petra Matějáka.

K.Š.E.F.T., kterému tleskalo zaplněné divadlo

K.Š.E.F.T., kterému tleskalo zaplněné divadlo

Komorní hra Sarah Page se zabývá předsudky, různými pohledy na jednu věc, sobectvím i láskou a režie Ondřeje Sokola dokázala téma ještě vycizelovat do detailu, přičemž odsunula obvyklé berličky a laciné bonmoty a obezličky. Výsledkem je prvotřídní a velice vyrovnaná souhra čtveřice herců, kteří na ´sebe slyší´ a kterým jejich polohu snadno uvěříte.

VÁCLAV HUDEČEK ZAHRAJE V JABLONCI

VÁCLAV HUDEČEK ZAHRAJE V JABLONCI

V popředí české klasické hudební scény stojí již přes padesát. Poslechněte si rozhovor s ním v Českém rozhlase.

Nadcházející představení

  • ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS
    6.11.2024 od 19 hodin

Naši partneři