Články

Úvodní stránka / Články

Balada pro banditu přítomné nadchla

Balada pro banditu přítomné nadchla

Příběh Nikoly Šuhaje loupežníka, inspirovaný románem Ivana Obrachta, se dočkal muzikálového zpracování v brněnském Divadle Na provázku již v sedmdesátých letech minulého století. Nebylo však příliš známé, že text k němu napsal kulturnímu stánku tenkrát, režimu nepohodlný, Milan Uhde a jelikož by tehdy jeho jméno dílu uškodilo, byl jako autor uveden režisér první inscenace Zdeněk Pospíšil. Ač se v Brně původně domnívali, že se dílo na jejich prknech dlouho neohřeje, již o osm let později byl podle této divadelní předlohy natočen stejnojmenný film v režii Vladimíra Síse. Od té doby se dočkali zbojník Nikola, jeho manželka Eržika, Mageri, četníci a jiní lapkové mnoha dalších zpracování a díky obrovskému zájmu divadel po celé republice získali nesmrtelnost.

Cavewoman laťku, nasazenou Cavemanem, nesnížila

Cavewoman laťku, nasazenou Cavemanem, nesnížila

Ženy nikdy neprdí, maximálně si občas ´udfouknou´. Vlastně, ony nejenže neprdí, ale ani nekrkají a nechrápu. Jsou to taková něžná stvoření, jenž muže občas ´zaprudí´, ale dělají to jen proto, aby přetlakem nepraskly. Jsou to sběračky, jenž sbírají zážitky, emoce, oděvy, bytové doplňky, lodičky a čokoládu. A muži lovci, kteří okamžitě střílí a nestíhají uvažovat v širším kontextu, jelikož je řídí pudy, pro to nemají zpravidla pochopení.

Scény z manželského života napočtvrté konečně i v Jablonci

Scény z manželského života napočtvrté konečně i v Jablonci

Bergman je znám tím, že má své postavy rád, přesto je nechává trpět a hledat vyústění, navíc jim často vkládá o úst různé aforismy a moudra. A přesně tuhle cestu dokázala dvojice protagonistů dovést do velmi uvěřitelného a přirozeného rozměru. Není bez zajímavosti, že ačkoli hra zachycuje vývoj jednoho manželství od zamilovanosti k rozvodu a následovnému opětovnému sbližování, jablonecké publikum v průběhu večera spontánně tleskalo právě epizodě, popisující zevšednění a stereotyp letitého manželství.

Muži o ženách vyprávěli v jabloneckém divadle nedočkavému publiku

Muži o ženách vyprávěli v jabloneckém divadle nedočkavému publiku

Stand - up comedy, tedy umělecká forma komedie, při níž stand up komik vystupuje před publikem vestoje a mluví přímo na něj, je žánrem, který se dlouhodobě těší velké popularitě především za oceánem. V posledních letech se však dostává do popředí zájmu diváků i u nás a tak podobná vystoupení vídáme čím dál častěji v klubech, v televizi a teď jsme tuhle příležitost dostali i v Městském divadle Jablonec. Pozvání k nám přijala dvojice komiků, známá z televizní obrazovky, konkrétně z pořadu Comedy Club, Tigran Hovakimyan a Jiří Jakima. Ve zhruba stopadesátiminutovém vyprávění s názvem ´Muži o ženách´ slyšelo rozesmáté divadlo vtípky na hraně, či jak nazvat jejich peprný humor, který si nebere servítky a dělá si legraci ´prostě ze všeho´.

Hvězdy nad Ještědem září víc a víc,  letošní ročník vyrazil dech i porotcům

Hvězdy nad Ještědem září víc a víc, letošní ročník vyrazil dech i porotcům

Devatenácté narozeniny 4TET zvedly divadlo na nohy

Devatenácté narozeniny 4TET zvedly divadlo na nohy

Když mají narozeniny hned čtyři tety naráz, udělají si fajn mejdan. Ale když slaví narozeniny 4TET, jde o zábavu mnohem větší a plnou té nejlepší muziky, jakou si jen můžeme představit.

Veverka přišel, okouzlil, stoupl si na hlavu a ještě stihl pokřtít své nové CD

Veverka přišel, okouzlil, stoupl si na hlavu a ještě stihl pokřtít své nové CD

V sále dámy povětšinou v černých společenských šatech, pánové v oblecích s bílou košilí, přesně tak, jak to na koncertech klasické hudby bývá. Jenže i skupina H (hudba) má svá překvapení a bonbónky. Třešinkou v čokoládě pak je v této skupině bezesporu uznávaný hobojista Vilém Veverka. Vlétl na pódium jako Harry Šoumen, ve svém oblíbeném červeném sáčku a botách, které házely větší odlesky, než blesk fotoaparátu. Rázem ho bylo všude plno.

Pátá dohoda předběhla čtyři předešlé

Pátá dohoda předběhla čtyři předešlé

Oproti obvyklému pořadí začal Jaroslav Dušek tentokrát ve vyprodaném Městském divadle Jablonec dohodou pátou. První čtyři pak přišly na řadu druhý den. Po zhlédnutí obého však musím říct, "proč ne".

Normální debil rozesmál divadlo

Normální debil rozesmál divadlo

Retro komedii ´Normální debil´ přivezl do Městského divadla Jablonec Kulturní portál.cz v produkci Lukáše Sýkory. Pod pojmem retro komedie si můžeme představit leccos, co alespoň zavání vzpomínkami na doby minulé. Režisérovi Norbetu Bellanovi se ovšem podařil doslova ´majstrštyk´ a dal do kupy hru, kterou se zkrátka a dobře prosmějete od začátku do konce. Rovněž obsazení se ukázalo jako velmi šťastné a Zbigniew Kalina, Leoš Noha, Lenka Zbranková a Veronika Čermák Macková předvedli neuvěřitelný, jak herecký, tak i fyzický výkon. Šílené tempo převleků a etud zvládali levou zadní a scéna, jenž se původně jevila být velmi úspornou, dokázala s pečlivou detailností a vtipem zároveň doplnit jakoukoli situaci. Množství bonmotů a narážek z doby ´osmdesátek´ bylo vyladěno do posledního detailu a současně dopněno informacemi o skutečných událostech té doby. Nejednalo se ovšem ´pouze o historická data´, vše bylo podáno tak humorně, že nám v hledišti smíchy padaly roušky.

Zlaté jezero rozsvítili Stašová s Frejem

Zlaté jezero rozsvítili Stašová s Frejem

Opět vyprodáno. Tentokrát se sešli milovníci kultury v Městském divadle Jablonec díky opravdové lahůdce. Agentura Harlekýn Praha sem totiž přivezla hru Ernesta Thompsona Na Zlatém jezeře. Pod režijním vedením Vladimíra Strniska se v hlavních rolích zaskvěli Simona Stašová a Ladislav Frej, zdatně jim ovšem sekundovali Marika Procházková, Vasil Fridrich, Jaromír Nosek či úžasný Kryštof Zapletal.

Nadcházející představení

  • PŘÍBĚH JEDNÉ STĚNY
    14.5.2024 od 19 hodin

Naši partneři