Články

Úvodní stránka / Články

Jakobín odstartoval Město   plné tónů se vší noblesou

Jakobín odstartoval Město plné tónů se vší noblesou

České operní klasice nechybělo v libereckém podání vůbec nic, všichni byli excelentní, emotivní i doslova živočišní ve svých rolích. Není divu, že nám všechna tři dějství utekla jako voda a závěrečných opon bylo bezpočet. Jakobín se sice neobjevuje v nastudování českých divadel tak často jako třeba Rusalka, ale pokud si chcete dosalova vychutnat každý tón i emoci s Dvořákem spojenou, je právě toto nastudování tím pravým ořechovým. Jak v úvodu uvedl Pavel Žur, byl Dvořákův Jakobín opravdu překrásným úvodem do letošního festivalu, který opět rozezní jablonecká zákoutí a prostranství krásnou, kvalitní a rozmanitou hudbou. Děkujeme, bylo to bravurní.

Krampol a Kluková s hosty prozradili, k čemu je podprsenka

Krampol a Kluková s hosty prozradili, k čemu je podprsenka

Ve stominutovém pořadu protagonisté kulturní stánek přesvědčili, že život sranda je, a to prostě za každých okolností. Publikum se smálo nepřeberné řadě vtípků a lehce lechtivých básniček, oceňovalo pohotovost a vtip všech protagonistů, kterým ovšem jednoznačně vévodila nestárnoucí Uršula Kluková. Pokud budu mluvit za sebe, příjemně překvapil zápasník MMA Karlos Vémola, jenž v dokonale padnoucím obleku přidal několik historek a dokázal tak, že mu rány na hlavu, jež jsou v jeho světě obvyklé, žádné škody nenadělaly.

Když je ´Slepice na zádech´,  divadlo brečí smíchy

Když je ´Slepice na zádech´, divadlo brečí smíchy

Dokonale dopilované byly nějen dialogy, ale i grimasy, pózy a pohybové sekvence. Ztřeštěná jízda, původně rozehrávající banální zápletku, se dostává do obrátek velmi rychle a v nastalém tempu nepolevuje ani na chvíli. Co udělá žena, když její manžel zapomene na její narozeniny? A je problém opravdu pouze v tom momentě? Každý z nás si díky tomu jistě připomene zážitky z vlastního manželského soužití, k čemuž výrazně napomáhá vzájemnost Tatiany a Vojty, z nichž doslova číší symbióza.

Smigmator odstartoval tour v Jablonci  a zpíval, až z něho krev stříkala

Smigmator odstartoval tour v Jablonci a zpíval, až z něho krev stříkala

"Dopředu bylo jasné, že turné zahájíme právě zde, v mém milovaném jabloneckém divadle. Vždyť právě tady jsme přesně před rokem, v době covidově akulturní, natočili zcela ojedinělý koncert s Českou televizí, pod režijním vedením Michaela Čecha, který s velkým úspěchem odvysílala ČT Art v prosinci loňského roku," uvedl hned v úvodu Jan Smigmator a doplnil, že šlo o nadupaný televizní speciál, kdy stál zpěvák zády do hlediště a díky tomu se divadlo v televizi ukázalo v celé své kráse.

Matka, jubileum Smutné a Ukrajinská hymna,  aneb O večeru, který diváky rozplakal

Matka, jubileum Smutné a Ukrajinská hymna, aneb O večeru, který diváky rozplakal

Dechberoucí podívaná. Režie Petera Gábora vsadila na přepečlivé vykreslení rozdílů mezi ženským a mužským vnímáním světa a nabídla bravurní herecké výkony. Především Jitka Smutná doslova excelovala v roli matky pěti synů, o než po ztrátě manžela postupně přichází. Jsem přesvědčena, že děj hry není třeba popisovat, jelikož jej všichni známe do detailu. Ovšem v souvislosti s událostmi posledních týdnů a měsíců dostává děj nový rozměr a my se nestačíme divit, jak moc byl Čapek nadčasovým. Vlastenec, charakterově pevný muž, úžasný spisovatel a vlastně vizionář, jelikož jeho dílo je zkrátka nesmrtelné a jeho dosah je stále stejně silný.

Revizor vyprodal divadlo  a uchvátil publikum

Revizor vyprodal divadlo a uchvátil publikum

Když se v programu Městského divadla Jablonec nad Nisou objevil titul notoricky známé Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor, rodiče letošních maturantů zajásali. Tohle představení nabídne mladým zábavnou formu pochopení díla jednoho z nejznámějších ruských klasiků. Kdo však četl divadelní ferman podrobněji, zajásal ještě víc. Pod hlavičkou Divadla ABC Praha je totiž coby režisér podepsán úžasný David Drábek, což jasně deklaruje, že hudbu má na svědomí Darek Král. Právě dlouholetá spolupráce obou autorů dodala punc skvostného zážitku této, už tak krásné hře. Králova hudba dokáže vyburcovat emoce na entou a Drábek přidá ruskému klasikovi hru s češtinou, se slovíčky, i kolorit doby, jež dokáže namíchat tak dokonale, jako by se vše dělo tady a teď. K tomu má neobyčejný dar, obsadit do rolí protagonisty, kteří vás zkrátka a dobře doslova uhranou.

Divadlo ovládly Tři grácie z umakartu

Divadlo ovládly Tři grácie z umakartu

Hořká komedie o setkání, které bylo nevyhnutelné, ale přesto dokázalo překvapit, nabídla neotřelý pohled do světa rodinných vztahů, měnících se nejen postupem let, ale i změnou světového řádu. Základní osu příběhu tvoří dvojice matky s dcerou, (matka Marta - Zlata Adamovská, s dcerou Evou - Anežka Rusevová), které bydlí v panelákovém bytě, jež rodina užívá od nepaměti a na jehož obnovu jaksi nebyl čas ani peníze. Po smrti Martiny matky se však objeví v domácnosti Helena - Ilona Svobodová, která ne zrovna příjemnou atmosférou rodiny pěkně zatočí. Kdo je tajemná Helena? Jak to vypadá s Evinou svatbou? Jak je to s Martiným manželem a odkázala snad zemřelá rodině nějaké dědictví? O tom všem vypráví bezmála dvouhodinová hra, kde se bez přestání smějete větám, jenž doma denně používáte.

Lež přinesla dilema a kus představení po děkovačce

Lež přinesla dilema a kus představení po děkovačce

Je milosrdná lež lepší, než krutá pravda, a nebo je jakákoli pravda lepší, než blahosklonná lež? Měli bychom si v partnerství říkat pravdu, nebo je občasné zalhání ku prospěchu věci? Takové téma, dovedené ad absurdum, nastudovalo Divadlo Verze. Pod režijním vedením Thomase Zielinského s ním do Městského divadla Jablonec nad Nisou přijela čtveřice protagonistů. Dokonalá Petra Špalková coby paní domu Alice, její jevištní partner Paul, Petr Lněnička a dvojice přátel, jež k ním přijde na večeři, byla prezentována Evou Kodešovou v roli Laurence a Janem Dolanským v roli jejího manžela Michela.

Lobkowicz trio nabídlo  zážitek par excellence

Lobkowicz trio nabídlo zážitek par excellence

Milovníkům klasické hudby připravilo Městské divadlo Jablonec nad Nisou skutečnou lahůdku. Na prknech našeho krásného secesního stánku se představilo Lobkowicz trio ve složení Lukáš Klánský (klavír), Jan Mráček (housle) a Ivan Vokáč (violoncello). V koncertním programu, rozděleném na dvě části, zazněla hudba Vítězslava Nováka, a to Trio quasiuna Ballata, op. 27, Josefa Suka, Trio c moll, op. 2 - Allegro, Andante a Vivace a po přestávce přišel na řadu Antonín Dvořák a jeho Klavírní trio č. 3, f moll, op. 65, resp. Allegro ma non troppo, Allegretto grazioso, Paco adagio a Finale. Allegro con brio.

Vrabčáci vybojovali Zlaté pásmo a pojedou do Uničova

Vrabčáci vybojovali Zlaté pásmo a pojedou do Uničova

V rámci Krajské postupové přehlídky dětských školních pěveckých sborů 2022, respektive jejího jedenatřicátého kola, vystoupila v Městském divadle Jablonec nad Nisou bezmála desítka dětských pěveckých sborů celého Libereckého kraje (zástupci ze škol, gymnázií, ZUŠ, DDM), aby zde předvedla to nejlepší ze svého repertoáru a ukázala tak práci sboru za poslední období.

Nadcházející představení

  • ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS
    6.11.2024 od 19 hodin

Naši partneři