Články

Úvodní stránka / Články

Minipárty v divadle nabídla  zábavu i intimní zpověď

Minipárty v divadle nabídla zábavu i intimní zpověď

Kdo by neznal legendární a oblíbenou Všechnopárty Karla Šípa, kterou každotýdně sleduje na svých obrazovkách většina z nás. S cestovní obdobou této úspěšné show zavítal do Městského divadla Jablonec nad Nisou Karel Šíp v doprovodu Jiřího Bláhy z plzeňského divadla. Pod názvem Minipárty pak společně rozjeli proud zábavných historek, vzpomínek, i přiznání, podaný s takovou srdečností a entuziasmem, že se ´našvihaný´ kulturní stánek otřásal v základech.

Už tě mám dost

Už tě mám dost

Pod režijním vedením Antonína Procházky zhlédlo zaplněné divadlo příběh plný anglického humoru a vtipných gagů, popisující život dvou rodin, v nichž partneři prožívají krizi středního věku. Jak odstranit ze vztahu stereotyp a čím si zpestřit život ukazuje v hereckém koncertu především Saša Rašilov. Jeho partnerkou na jevišti je jeho skutečná žena Lída Rašilovová, divadelním synem Milan Peroutka a nechybí skvělý Miloslav Mejzlík v roli dědečka. Druhý pár utvořil Martin Písařík s Denisou Nesvačilovou. Všichni protagonisté pak rozehráli, ve zhruba sto deseti minutách, přehlídku peripetií, které mohou ve vztahu po sedmnácti letech nastat. Krom pesimismu ovšem nabízí i řadu návodů, jak se problémům vyhnout či je alespoň mírnit. Některé způsoby se nám mohou líbit více, jiné méně, ale o tom ten život je.

Zlatka Bartošková rozzářila zahradu Exu

Zlatka Bartošková rozzářila zahradu Exu

Zlatka Bartošková. Pojem, který v oblasti šansonu zní jako rajská hudba. Tentokrát jsme ji slyšeli v překrásných prostorách jabloneckého Klubu Ex a atmosféra večera byla tak úžasná, pohodová a emotivní, že i počasí ustoupilo a z hrozících bouřek se stal pouze příjemný vánek v teplém večeru.

Five Star Clarinet Quartet zahrál ve dvou stálých členech,  jednoho odvezla záchranka těsně před koncertem

Five Star Clarinet Quartet zahrál ve dvou stálých členech, jednoho odvezla záchranka těsně před koncertem

Lehce zavádějící název Five Star Clarinet Quartet si dalo seskupení čtyř vynikajících klarinetistů ve složení Jiří Hlaváč, Vlastimil Mareš, Irvin Venyš a Jan Mach. Five star v jejich názvu podle jejich slov značí kvalitu. " Všechno, co je dobré, má pět hvězd," usmíval se v úvodu autor názvu Irvin Vendyš. Mnoho důvodů k úsměvu však klarinetisté tentokrát neměli. Do Městského divadla Jablonec přijeli, z důvodu jeho nemoci, bez Jana Macha. Za něho si ovšem stihli zajistit půvabnou náhradu, jíž se stala Zlata Vohryzková. Ta sice Jana Macha důstojně zastoupila, ovšem těsně před koncertem zkolaboval Jiří Hlaváč, který musel být převezen RZS do jablonecké nemocnice.

Táborský hvězdou Blázince

Táborský hvězdou Blázince

Napínavá groteska nabídla řadu humorných situací i velkých pravd, střídání postav v neuvěřitelně rychlém sledu, kdy publikum zaplněného divadla jen kroutilo hlavou, že to jediný protagonista večera, Miroslav Táborský, opravdu stihl. Až v závěru představení jsme zjistili, že mu celou dobu pomáhala půvabná asistentka, ale to nic nemění na tom, že výkon Táborského byl vysoce nadprůměrný a obtížný jak po psychické, tak i fyzické stránce.

Rusalka z Ypsilonky svůj původ nezapřela a povolala hajného z Jablonce

Rusalka z Ypsilonky svůj původ nezapřela a povolala hajného z Jablonce

Kdo by neznal veleznámou operu Antonína Dvořáka Rusalka. Ta se dočkala mnoha světových zpracování, objevuje se v nejznámějších operních dómech po celém světě a uchvátila i filmaře. Tentokrát se ovšem na prknech jabloneckého divadla objevila Rusalka z Ypsilonky. Respektive, jednalo se o ypsilonskou travestie slavné opery s názvem "Rusalka nejen podle Dvořáka, aneb Kdo je stará Háta?" A nejen fajnšmekrům bylo jasné, že s princem Lábusem a vodníkem Dejdarem to nebude jen tak.

Milionový údržbář nabídl osvěžující zážitek

Milionový údržbář nabídl osvěžující zážitek

Když muž odejde od manželky za milenkou a nechá ji bez prostředků, je to pro každou ženu těžké období. Když ta žena navíc nosí pod srdcem mužovo dítě a hrdost jí nedovolí to odcházejícímu nevěrníkovi říct, je to tvrdá životní lekce. V té ovšem Severine - Veronika Freimanová obstála a tak si po pětadvaceti letech může vychutnat sladkou odvetu, a to v momentě, když za ni přijde exmanžel Jean Pierre - Petr Nárožný s prosbou o práci, jelikož se ocitl na mizině. Tak by se dala v kostce shrnout komedie Erica Assouse ´Milionový údržbář´, s níž do Městského divadla Jablonec nad Nisou přijela Agentura Harlekýn Praha.

Muž mojí ženy vyprodal divadlo a nabídl excelentní výkony

Muž mojí ženy vyprodal divadlo a nabídl excelentní výkony

Michal Dlouhý a David Novotný přijeli, pod hlavičkou Divadla Na Fidlovačce Praha, do jabloneckého kulturního stánku s komedií Miro Gavrana ´Muž mojí ženy´. Chorvatská veselohra nabízí zhruba osmdesátiminutovou ´řehtačku´ na obvykle neveselé téma manželského trojúhelníku. Hra je postavena na výkonech dvojice protagonistů a nutno dodat, že v tomto případě měl režisér Tomáš Svoboda šťastnou ruku. Michal Dlouhý v roli pečlivé hlavy rodiny, milujícího otce nevlastní dcery a muže, jenž se stará o čistotu domova v Lublani zjistí, že jeho žena (průvodčí) je vdaná ještě za manžela ve Splitu a rozhodne se za ním vydat. Tam na něho čeká pohodový bordelář David Novotný, jehož koníčkem je vaření.

Jitka Zelenková rozezpívala divadlo   známými šlágry i novinkami

Jitka Zelenková rozezpívala divadlo známými šlágry i novinkami

Z větší části zaplněný kulturní stánek zažil zhruba dvouhodinový koncert české stálice populární hudby, při němž emoce stříkaly na všechny strany, veselé písně střídaly ty tklivější a Jitčiny nejnovější skladby slavily úspěch stejně jako ty notoricky známé. Však také publikum, v němž se sešla především střední a starší generace, spustilo brumendo již od prvních tónů. A možná by se dnešní mladí měli přijít podívat, jak dobře se jejich rodiče a prarodiče umí bavit.

Smrt obchodního cestujícího  nabídla strhující výkony

Smrt obchodního cestujícího nabídla strhující výkony

Již od prvních minut rozehrála dvojice Donutil - Krönerová excelentní herecký koncert. V jejich podání dostávají postavy takovou míru uvěřitelnosti a smysluplnosti, že se jejich sny rázem stávají zářivějšími a propady naopak hlubšími, než se mi dříve zdálo. Po střechu napěchované divadlo ani nedutalo a dramatickou atmosféru přerušilo během, bezmála dvouhodinové hry, smíchem asi dvakrát. Byly to okamžiky, kdy jsme se všichni potřebovali nadechnout. Možná i díky těmto momentům se představení trefilo přesně do středu a zůstalo tak tětivou, jenž kruh sice neuzavírá, ale protíná, přičemž prochází středem bez sebemenší odchylky. Za zmínku stojí i scéna, která se zpočátku zdála tak úsporná, až se mi nechtělo věřit, že je pod ní podepsaný známý kreativec David Marek. Ten ovšem dostál své pověsti a z původně nudného kvádru vytvořil dokonale proměnlivý a přizpůsobivý kolorit děje.

Nadcházející představení

  • Anna Karenina
    15.5.2024 od 10 hodin

Naši partneři