Články

Úvodní stránka / Články

Musica Florea oslavila třicetiny a zaplnila jeviště

Musica Florea oslavila třicetiny a zaplnila jeviště

Musica Florea patří dlouhodobě k nejrespektovanějším interpretům tzv. ´staré hudby´ a významným způsobem se zasadila o renesanci zájmu o dílo českého hudebního velikána a barokního mistra Jana Dismase Zelenky. V poslední době se však orientuje na novodobější autory, přičemž respektuje zásady historicky doporučené interpretace.

Aktualizované Čtyři dohody opět vyprodaly divadlo

Aktualizované Čtyři dohody opět vyprodaly divadlo

Nehřešte slovem, neberte si věci osobně, nevytvářejte si domněnky a dělejte vše, jak nejlépe dovedete. Čtyři dohody Jaroslava Duška opět do posledního místečka vyprodaly Městské divadlo v Jablonci. Velmi poutavé a obohacující Duškovo pojetí moudrosti starých Toltéků patří již mezi stálice, těšící se obrovskému zájmu publika napříč republikou i generacemi. Jak sám Dušek říká, původně si myslel, že to bude kus pro pár podivínů, jenže jich za těch zhruba devatenáct let stále přibývá. Navíc se stávají, v této nelehké době, tato moudra ještě aktuálnějšími, než dřive.

Vyhodnocení taneční přehlídky Podzimní fanztazie

Vyhodnocení taneční přehlídky Podzimní fanztazie

Porota si užila přehlídku stejně jako vy a s uvedenými choreografiemi byla spokojena vzhledem ke kvalitě provedení i tvorbou jako takovou. Hodnocení naleznete v článku.

Travesti show v jabloneckém divadle podruhé, tentokrát se zábavou a umem okouzlila

Travesti show v jabloneckém divadle podruhé, tentokrát se zábavou a umem okouzlila

Dolores, Saša, Naira, Gina a Kathrin, respektive svérázné členky nejúspěšnější české travesti show současnosti, rozvlnily (a věřte, že nad použitým Y jsem dlouho přemýšlela) své boky před vyprodaným jabloneckým divadlem. Tak touhle věrou jsem začala psát svoji recenzi z minulého představení tělesa, které si bere za cíl pobavit především dámské publikum. Tenkrát se mi ovšem zdálo, že až taková míra lechtivosti se do našeho krásného kulturního stánku nehodí, a to navzdory tomu, že taneční výkony i vizáž měly ´aktérky´ doslova v malíku. Tentokrát to byla ovšem zcela jiná káva.

Dva nahatý chlapi, aneb Zounar s Krausem bez negližé

Dva nahatý chlapi, aneb Zounar s Krausem bez negližé

Proč se úspěšný advokát (Martin Zounar) probudil nahý v manželské posteli se svým, též nahým, kolegou z práce (Martin Kraus) a proč tomu chce Martina Randová přijít na kloub, nebylo v příběhu úplně podstatné a zvláštní závěr tuto domněnku jen potvrzoval. Co však podstatné bylo, je obsazení. Neuvěřitelný komediální talent, pohybové kreace a ´rozvlněné tělo´ Martina Zounara nutilo k salvám smíchu od začátku až do konce.

Dva úchvatné koncerty v jednom večeru  aneb Fenomén Šporcl v Jablonci

Dva úchvatné koncerty v jednom večeru aneb Fenomén Šporcl v Jablonci

O Pavlu Šporclovi je známo, že si své koncerty uvádí rád sám a nejinak tomu bylo i v Jablonci. V úvodu večera představil nezbytné sponzory a velmi milým a vstřícným způsobem poděkoval publiku za přítomnost a popsal program. Pak už se jeho smyčec rozběhl po čtyřech houslových strunách s takovou něžností a naléhavostí jako by jich tam bylo nejmíň desetkrát tolik. Emoce doslova prýštily všemi směry a když došlo na romantické pasáže, zdálo se, že se pod návalem něhy nástroj rozpustí. Výjimečný zážitek to byl. Tak výjimečný, že během večera publikum nekašlalo ani nesmrkalo, podzimu navzdory. A v závěru aplaudovali vestoje s takovou vervou, že jsem to u klasické hudby ještě nezažila. " Já jsem věděl," řekl virtuóz v závěru a přidal jako bonbonek - Poem Zdeňka Fibicha. A my v hledišti jsme taky věděli. Věděli jsme, že jsme zažili výjimečný večer, který pomohl vyplout na povrch emocím, které jsme v poslední nelehké době, trochu zanedbávali.

Špinarka vyprodala divadlo  a ukázala relativitu času

Špinarka vyprodala divadlo a ukázala relativitu času

Doku - fikční drama. Do této škatulky zařadili tvůrci ojedinělý divadelní počin o životě zpěvačky Věry Špinarové. Jak říká scénárista a režisér v jedné osobě Tomáš Dianiška, jde o příběh oslavující drzý big beat a Věru samotnou, jelikož právě ona svoji tvorbou vzdorovala všem stereotypům. Velice intimní portrét a epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze i lásce do Městského divadla Jablonec nad Nisou přivezlo Divadlo Petra Bezruče Ostrava a přestože stopáž Špinarky čítala neuvěřitelných 170 min, diváků přilákala tolik, že zaplnili kulturní stánek až po střechu. Již o přestávce však bylo jasně čitelné, jak je čas relativní. Půldruhé hodiny uteklo jako voda a kulturymilovní diváci pěli o pauze samé ódy a nešetřili superlativy především na adresu herečky Markéty Matulové v hlavní roli Věry. Není divu, že Markéta získala za postavu Věry Špinarové Cenu za ženský herecký výkon roku 2021 a současně obdržela cenu Talent roku 2021. Inscenace samotná pak získala Cenu divadelní kritiky 2021 v kategorii ´Poprvé uvedená česká hra roku 2021´.

Bílá, Malásek a Vrabčáci nabídli Jablonečanům   nezapomenutelný hudební zážitek

Bílá, Malásek a Vrabčáci nabídli Jablonečanům nezapomenutelný hudební zážitek

Po střechu zaplněný kulturní stánek od prvních okamžiků uchvátila koncepce večera, která tentokrát příznačně vsadila na podzimní melancholickou notu. Přesto, a nebo právě proto program doslova překypoval emocemi. Když v úvodu vystoupily děti ze sboru s písní Mamince a další, kterou částečně ztvárňují i ve znakové řeči, objevily se na tvářích v publiku první slzy. Slzy dojetí a emotivních vjemů ani nestačily oschnout a už je přiživily songy nejúspěšnější zpěvačky české populární scény současnosti, Lucie Bílé. Když použiji příměr o tekutých emocích, který se v hudbě hojně používá, musela bych uvést, že spojení Bílá - Malásek jej doslova chrstli do hlediště a opakovaně přilévali další litry. Je neuvěřitelné, jak si Lucie Bílá dokáže udržet svůj pověstný rozsah a neztratí přitom ani lehkost projevu, ani sílu svého hlasu. Z hlubin do výšek skáče jako Javier Sotomayor a ještě si to dokáže náležitě užít. Její naléhavost, prožitek a drive umocňuje Petr Malásek, který černobílé klapky doslova hladí a dává jim své srdce všanc.

Rarášci s Vrabčáky rozjařili divadlo

Rarášci s Vrabčáky rozjařili divadlo

Hudebně naučná show dokázala děti nejen rozezpívat, ale i roztančit a ukázat bezprostřednost, jakou disponují právě jenom ony. Kluci i holky z jeviště i hlediště zpívali, jezdili na koloběžce a učili se nosit helmu a chrániče, pečlivě sledovali, jak se správně čistí zoubky a hlavně se po celou dobu náramně dobře bavili.

Minipárty v divadle nabídla  zábavu i intimní zpověď

Minipárty v divadle nabídla zábavu i intimní zpověď

Kdo by neznal legendární a oblíbenou Všechnopárty Karla Šípa, kterou každotýdně sleduje na svých obrazovkách většina z nás. S cestovní obdobou této úspěšné show zavítal do Městského divadla Jablonec nad Nisou Karel Šíp v doprovodu Jiřího Bláhy z plzeňského divadla. Pod názvem Minipárty pak společně rozjeli proud zábavných historek, vzpomínek, i přiznání, podaný s takovou srdečností a entuziasmem, že se ´našvihaný´ kulturní stánek otřásal v základech.

Nadcházející představení

  • POPELKA
    12.5.2024 od 15 hodin

Naši partneři