Články

Úvodní stránka / Články

Pravda nejen pro Taclíka

Pravda nejen pro Taclíka

Že i pravda má mnoho podob, přestože se říká, že je jen jedna, že je pravda relativní a lze pravdu postavit i na lži? Takové otázky zpracovává brilantní komedie Floriana Zellera, kterou do jabloneckého kulturního stánku přivezlo Divadlo Na Fidlovačce Praha. Pod režijním vedením Mikoláše Tyce na pódiu rozehrál herecký koncert především Marek Taclík, zdatně mu sekundovala Iva Pazderková v roli jeho milenky Alice a zároveň manželky jeho nejlepšího kamaráda. Nelze opomenout Davida Háka coby manžela Pazderkové Paula a Martinu Šťastnou, alias Taclíkovu manželku.

V divadle se řešilo, kdo je vlastně ředitel

V divadle se řešilo, kdo je vlastně ředitel

Jak se vyhnout zodpovědnosti, když dělám ve vlastní firmě nepopulární opatření? Je to jednoduché. Najmu si zneuznaného herce a toho podřízeným představím jako ředitele. Tak by se jednoduše dala charakterizovat oblíbená hra Larse von Tiera ´Kdo je tady ředitel´, s níž do Jablonce přijelo Švandovo divadlo. Svérázná komedie o zbabělém řediteli (Kamil Halbich) a nedoceněném herci, jenž uchopí příležitost za pačesy (Michal Dlouhý) nabídla zaplněnému kulturnímu stánku prvotřídní zábavu, skvělé herecké výkony, odpovídající a velmi variabilní scénu a skvěle zvolený hudební doprovod.

Tanec srdcem po devatenácté

Tanec srdcem po devatenácté

Přehlídková představení 22. a 23. 3. přinesou choreografie 8 – 10 souborů dětských, studentských i dospělých. Všechny soubory, které se účastní dětské části přehlídky Tanec srdcem, mají společné rysy: zaměřují se na rozvoj fantazie a tvořivosti, volí zajímavá neotřelá témata a kvalitní hudbu. Většina choreografií vzniká ve spolupráci a s účastí dětí, což je velmi cenný přínos v choreografické tvorbě.

Líbánky na Jadranu rozesmály vyprodané divadlo

Líbánky na Jadranu rozesmály vyprodané divadlo

Na námět a v režii Patrika Hartla k nám přivezlo Studio Dva Divadlo Praha komediální příběh ´Líbánky na Jadranu´. Hra o lásce po padesátce, ale i pětadvacítce má hvězdné obsazení. V roli stárnoucích manželů, kteří se jedou na Jadran ´připravit na důchod´ excelují Eva Holubová a Bob Klepl, v roli mladého páru Marika Šoposká a Václav Jílek (v alternaci se Štěpánem Bononi) a není tedy divu, že se do Městského divadla v Jablonci přišlo bavit tolik diváků, kolik jich byl kulturní stánek schopen pobrat. A nemuseli litovat, plejáda vtipů a vět, které už někdy slyšel i použil každý z nás, dotáhli protagonisté k dokonalosti svým absolutně nenapodobitelným projevem.

Ondřej Havelka se svými Melody Makers opět zazářil

Ondřej Havelka se svými Melody Makers opět zazářil

"Já si tady dělám absenci. Promiňte, presentaci," přeřekl se v úvodu Ondřej Havelka a okamžitě se rozesmál. Nebylo divu, jediné klopýtnutí večera s Jeho Melody Makers se díky tomuto nestárnoucímu zpěvákovi, jenž jako by vypadl z prvorepublikových filmů, bylo jen potvrzení atmosféry. Celý program se totiž nesl ve znamení prvotřídní hudby a dobré zábavy. Ondřej Havelka je známý tím, že koncert Melody Makers je vlastně divadelním představením se skvělou hudbou." My ten večer koncipujeme jako show, snad to tak budete vnímat i vy," vtipkoval Havelka, konverzoval s diváky a ti, když zrovna netleskali pohodové hudbě, měli pusy od ucha k uchu.

Dámská šatna optimismem nešetřila

Dámská šatna optimismem nešetřila

Goldflamovi se bezpochyby podařilo odhalit podstatu ženské osobnosti, skvěle popsal jejich vzájemné nesváry i pomoc, a to i přes rozdílnost generací a prolínání soukromých trablů do pracovní roviny. Podstatu ženských charakterů vylíčil s humorem jemu vlastním a tak není divu, že se zaplněné Městské divadlo v Jablonci otřásalo hlasitým smíchem od začátku do konce. Přesto ve hře nechybí dojemné pasáže a hloubka. Díky humoru se přes ně však dokáží povznést nejen protagonistky, ale potažmo i dámy v hledišti. Protože, jestli je ´Dámská šatna´ něčím výjimečná, tak rozhodně silou, kterou dokáže divákům vštípit vědomí, že ať je to teď jakkoli, stejně brzo bude dobře.

V hlavní roli saxofon

V hlavní roli saxofon

Kateřina Pavlíková po boku kolegyň Magdaleny Prostové (altsaxofon), Magdaleny Křepelové (tenorsaxofon) a kolegy Stanislava Tishlera ( barytonsaxofon) nejenže stručně popsala každý tanec, ale nezapomněla ani na zajímavosti z hudebního světa a tak se návštěvníci originálního koncertu (všechny akladby zazněly v úpravě Kateřiny Pavlíkové) dozvěděli mimo jiné i to, že polka je zhruba o deset let starší, než saxofon. A že to téměř vrstevníkům spolu klape, ocenilo publikum ohlušujícím potleskem, díky němuž si vysloužili i báječný přídavek v podobě písně z dílny Suchého a Šlitra Je nebezpečné dotýkat se hvězd, která přesně odrážela radostnou náladu, kterou si návštěvníci koncertu SaxWork Quartetu domů odnášeli.

Hrdinové zvedli publikum ze sedadel

Hrdinové zvedli publikum ze sedadel

Hlavními hrdiny i Hrdiny, jsou tři váleční veteráni, Gustav - Petr Kostka, René - Jaroslav Satoranský a Fernand - Miroslav Vladyka, kteří se setkávají v domově pro vysloužilé vojáky. Sedávají na terase a navzájem se ´štengrují´, podporují, ale hlavně společně sní. Činorodý a svérázný Gustav, kterého osmdesátiletý Kostka zvládl s bravurou padesátníka (včetně svižného sledu kliků) se okamžitě chopí momentálního nápadu Fernanda, kterému v mozku uvízla střepina ze šrapnelu a často upadá do mdlob. Ten vymyslí, že vylezou na kopec se vzrostlými topoly, na nějž se z verandy dennodenně dívají. Praktickými věcmi pověří kulhavého Reného, který ovšem jako jediný z trojice pravidelně obchází nejbližší okolí domova pro seniory. Jak se dokáže navzájem podporovat trojice naprosto odlišných osobností v okamžiku, kdy nemají kam utéct, ukazuje dvouhodinová hra s neobyčejně lidskou tváří, přívětivým a zároveň pravdivým humorem, který s sebou nepřináší pachuť prožitého utrpení ani přemrštěné stížnosti na stáří, či zdravotní stav. Zkrátka a dobře jsou Hrdinové oslavou života, báječnou a vlídnou zábavou a neutuchající nadějí nejen pro lidi s dřívějším datem narození, ale hlavně pro společnost jako takovou. A možná, že jsem optimista jako René, a možná je to proto, že jsem se nenarodila 12. února jako Fernand (ale 13. :-) ) a možná to tak opravdu je.

Ples v opeře již potřinácté na jedničku

Ples v opeře již potřinácté na jedničku

Moderování oblíbené společenské události se letos ujala Marcela Augustová, k tanci a poslechu hrál mladoboleslavský Big band Relax Přemysla Vlasty a zábavu svými vystoupeními vyšperkovali Marina Vyskvorkina, Jan Smigmator, či ´4 tenoři´, jimiž jsou Marián Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragognolo a Jan Kříž. Krom tance a kultury té nejvyšší kvality si ovšem přítomní s chutí zašli ochutnat některou ze specialit vynikajícího teplého i studeného celovečerního rautu, které měla na svědomí Pizzeria Franco. Dalším milým překvapením pro návštěvníky byl voucher na bezplatné profesionální foto ve foyer divadla, a to do společnosti Eventphoto a musíme dodat, že se jejich fotografka nezastavila ani na chvíli, jelikož této možnosti využili všichni beze zbytku.

Rusalka nadchla publikum od dětí až po seniory

Rusalka nadchla publikum od dětí až po seniory

Krom krásy protagonistek ovšem nesmíme zapomenout ani na krásu scényJána Zavarského, která naprosto přesně evokovala prostředí, v němž se setkává svět mystiky a reality, a přesto neztrácela nic ze své poetičnosti. A když jsme u té krásy, je na místě pochválit i kostýmy, které má ´na svědomí´ Aleš Valášek. Liberečané zkrátka uchopili vrcholné dílo Dvořákova génia očividně za správný konec a tak se pohádkový příběh o tragické lásce lesní žínky a prince ze skutečného světa dočkal v Jablonci ohlušujících ovací. A protože v každé lóži vpravo seděla minimálně jedna malá holčička, nedalo nám to a po skončení tříhodinového programu se dvěma přestávkami, jsme se jich zeptali na dojmy. "Já miluju tuhle hudbu, hraju na klavír a Dvořáka si pouštíme i doma. Dneska sem tu s babičkou a obě jsme hodně tleskaly," usmívala se desetiletá Verunka z Liberce a o dva roky mladší Lucinka z Jablonce prozradila, že: "Bylo to krásný, hezká pohádka i hudba, jen kdyby to nebylo tak smutný. Ale moc se mi to líbilo a příště půjdu určitě znovu." A tak je nasnadě, že má Divadlo F. X. Šaldy Liberec a potažmo i to jablonecké do budoucna o přízeň diváků postaráno.

Nadcházející představení

  • MILUJU TĚ, ALE...
    30.5.2024 od 19 hodin

Naši partneři